www.outofasia.nl

Zuid-Sulawesi

Met mams op vakantie is toch wel heel anders dan alleen reizen... En zeker een eiland als Sulawesi is niet meteen het makkelijkste begin... Daarom maar een rondreisje met gids geboekt, welke ook nog eens Nederlands spreekt. Geen slechte deal, zeker niet wanneer blijkt dat anderen die ter plekke alles regelen bijna net zo veel kwijt zijn per dag :-)

Makassar

Vanaf Batam zijn we naar Makassar gevlogen, de hoofdstad van het eiland. De transfer van het vliegveld naar het hotel is verzorgd door Caravata Travel Indo, best makkelijk eigenlijk. En het hotel (vier sterren) is het luxste hotel wat ik tot nu toe gehad heb. Eindelijk een zwembad :-) Makassar zelf is niet een heel bijzondere stad, er ligt het oude Fort Rotterdam (drie maal raden waar die naam vandaan komt), waar een tweetal leuke musea in gehuisvest zijn. Hier worden een hoop gebruiksvoorwerpen als boten en weefgetouwen tentoongesteld, maar ook oude munten, boten, replica's van Indonesisch antiek en een aantal maquettes van o.a. de Borodudur en Prambanan op Java. Het fort zelf en met name de tuinen zijn er supermooi en goed onderhouden uit. Het is een interessant complex, niet eens gebouwd door de Nederlanders, al hebben deze het wel herbouwd in 17-zoveel. De oude haven (Paotere) van Makassar is ook erg mooi, wat een bedrijvigheid. Veel oude schepen, veel vrachtjes als koffie en teak. En een hoop regen, helaas...

Met onze gids Kornelius zijn we langs de zuidkust van Sulawesi getourd. Mooi! Uitzicht over rijstvelden en zee, maar ook bergen. Verder groeit er hier ook nootmuskaat, rubber, koffie, mais en nog veel meer. Een afwisselend landschap dus, maar vooral het groen van de sawa's en het blauw van de zee maken me erg blij.

Bira e.o.

Bij Tana Buri maken we een langere stop, die we gebruiken om een aantal scheepswerven te bezoeken. De Buginezen (de stam die dit gebied bewoont) bouwen hier Pinini's ofwel schooners ofwel mooie houten boten. En natuurlijk wil ik daar wel even inklimmen om ook de binnenkant te bekijken! De boten zijn echt heel mooi en kosten een paar tienduizend euro. Maar dan heb je ook wat. Er schijnen regelmatig bestellingen binnen te komen van Europeanen. Ikzelf heb echter nog geen plannen in die richting.

's Middags lekker in Bira op een wit strandje gezeten, een beetje in de zee geplonst en genoten van de zonsondergang. Mij hoor je niet klagen, haha.

Tempemeer e.o.

Vanuit Bira zijn we doorgereisd naar Sengkan aan het Tempemeer. Onderweg een lunchstop gemaakt in Bone, waar we ook het museum van de oude prins hebben bezocht (een woonhuis met allemaal rariteiten, best grappig, maar eigenlijk niet het omrijden waard...). Het Tempemeer is daarentegen prachtig, het heeft iets weg van Inle Lake in Myanmar met allemaal huizen op het water en drijvende tuinen en paarse waterhyacinten, maar het geheel is een stuk minder touristisch. En dat had ik anders verwacht! Indonesie lijkt uitgestorven, misschien niet raar na 11-9 en de bomaanslagen in Bali en Jakarta, misschien ook wel. Jammer in ieder geval voor al die mensen die leven van het toerisme...

Rondom Sengkan liggen vele weverijen waar ikat (enkel en dubbelgeweven zijde) gemaakt wordt, grappig om te zien en vooral ook heel erg knap hoe de vrouwtjes met hun houten weeftoestellen tot 8 meter per dag kunnen weven, voorzien van de mooiste motieven, en dat allemaal uit het blote hoofd!

In Palopa hebben we nog de oudste moskee van Indonesie bezocht, uit het begin van de 17de eeuw. Het interieur is niet zo bijzonder (de gebruikelijke matjes), maar met name het gebouw zelf is toch wel interessant. Dikke stenen, vroeger gemetseld met eiwit (werkt dat?), die zo gestapeld liggen dat er allemaal hoekjes uitgehakt zijn omdat niet alle stenen even groot zijn. Geen idee of het een efficiente manier van bouwen is, maar het staat wel leuk. Bovendien heb ik tijdens mijn bezoek aan de moskee vernomen, dat ISLAM refereert naar de tijden waarop er gebeden dient te worden, het schijnt dus een afkorting te zijn. Ooit moet ik maar eens opzoeken hoe dat precies zit, want ondanks dat ik nu in een moslimland ben en in Nederland in een moslimwijk gewoond heb (zo mag je Kanaleneiland in Utrecht toch best noemen?) weet ik hier duidelijk te weinig van...