www.outofasia.nl

Bangkok en Ayuthaya

30 december 2005

Het is raar om weer in Thailand te zijn. Aan de ene kant voelt het allemaal lekker vertrouwd: ik ken de weg, er zijn meer westerlingen en alles is te koop. Ook is er weer volop internet (al is dat niet zo snel als in NL:-)). Aan de andere kant: Diederik is terug naar Nederland en ik mis mijn (reis)maatje. Alleen reizen is op zich niet erg, je kan lekker je eigen weg gaan en lekker dingen doen en zien die jezelf leuk vindt, maar dat kon ik met Diederik ook. Er moet even een knop om: leuke dingen doen die je niet met iemand kan delen.... Even wennen, maar het komt vast goed, over een paar daagjes ofzo.

Bangkok

Mijn eerste nachtje Bangkok is me behoorlijk tegengevallen. Omdat Diederik 's avonds naar Nederland terug vloog, heb ook ik voor een avondvlucht gekozen. En daar sta je dan om half 12 op Kao San Road. Een kamer is zo gevonden, maar helaas in een guesthouse met de hele nacht schreeuwende mensen, slaande deuren en een hoop andere herrie. Ik heb dus geen oog dichtgedaan en ben de volgende morgen maar meteen naar een andere slaapplek getrokken.

Verder heeft mijn eerste dagje Thailand in het teken gestaan van vervelende dingen regelen per mail (UWV gezeur), leuke mailtjes beantwoorden, foto's op CD zetten, het (laten) doen van mijn was, een visum voor Indonesie aanvragen en gewoon een beetje rondlopen en mensen kijken.

Bovendien ben ik (weer) naar de Wat Phra Keo en het koninklijk paleis geweest. De glitter en glamour nog een keer beleven, maar ook nieuwe dingen ontdekken en natuurlijk een hoop foto's maken. En terwijl ik tijdens mijn vorige bezoek aan het tempelcomplex met name overdonderd werd door de grootte van het geheel en de overmaat aan tempels/chedi's, nu vielen me meer en meer details op en de groten verscheidenheid van alles. Wat een stijlen! En hoewel met name de gouden en glimmende dingen opvallen (gek he?), heb ik deze keer de rest veel beter bekeken. Een aanrader dus om meer dan eens te bezoeken!!!

Ayuthaya

De volgende morgen heb ik de trein naar Ayuthaya genomen, een van de oude hoofdsteden van Thailand. Even weg van de drukte in Bangkok, ik verblijf niet eens in de straat waar de meeste backpackers verblijven en waar de meeste restaurants en cafe's liggen (lijtk net Spanje, inclusief proppers!!!). Ik zit vlak bij het station, waar je voor 30 bath (60 cent) een fiets kan huren en waar de eigenaar de hele tijd spelletjes wilt spelen met zijn gasten (kaarten, dat spel waar je blokjes uit een toren moet halen totdat hij onvalt, enz) wat eigenlijk heel leuk is. Ookal noemt-ie me loser omdat ik gisteren veel te veel verloren heb met kaarten :-)

Tempels of niet, fietsen in Ayuthaya (Thailand) is niet te vergelijken met fietsen in Bagan (Myanmar). De wegen zijn een stuk beter, er is veel meer verkeer en de mensen rijden aan de linker kant van de weg!!! (Ik heb me maar een paar keer vergist...) En hoewel ik een snelle leerling ben, zijn bepaalde voorrangsregels me niet helemaal duidelijk. Heeft hier verkeer van links ineens voorrang? Niemand doet het... En hoe zit het met overstekende olifanten? Ik laat ze maar voor gaan...

En dan om de consistentie er in te houden, ook voor deze stad een tempel top 5:

1- Wat Yai Chaiyamongkhon

Een beetje buiten de stad, maar prima te bereiken per fiets. Onderweg kom je passeer je allemaal stalletjes die allerlei vissen in plastic zakjes verkopen, al heb ik gen idee of die beesten er hangen om uiteindelijk op te eten of in een vijver/aquarium te belanden. Wie het weet mag het zeggen!

De tempel zelf is een groot complex, er zijn verschillende chedi's, in de grootste huizen allemaal vleermuizen. Bovendien zijn er imposante en fotogenieke rijen met Buddha-beelden te vinden, allemaal in mooie gele 'jasjes'. In tegenstelling tot mijn vorige bezoek, was de chedi zelf ditmaal in een oranje (i.p.v. gele) doek gewikkeld. Als klap op de vuurpijl is er ook nog een reclining Buddha.

2- Wat Chai Watthanaran

Helemaal aan de andere kant van de stad, een aardig stukkie fietsen vanaf bovengenoemde tempel, is deze oude Khmer-tempel te vinden. De bouwplannen van de tempels hebben wel wat van elkaar weg, ook hier zijn Buddha's in rijen om de toren opgesteld, maar de stijlen zijn niet te vergelijken.

Wanneer je met een bootje over de rivier vaart (aanrader!), heb je een prachtig uitzicht op dit complex.

3- Wat Ratchaburana

Een mooie Khmertoren met goed bewaarde afbeeldingen, o.a. van vogels (of zijn het garuda's?). Bovendien kun je afdalen tot in de kern van de toren, waar allerlei muntjes tentoongesteld worden.

4- Wat Mahathat

Een verzameling chedi's en scheve torens, maar ook het hoofd van een zandstenen Buddha dat helemaal is omgroeid door een waringenboom. Heel appart om te zien!

5- Wat Phanachoeng

De tempel zelf vind ik minder dan de rest, maar de ceremonies die gelovigen elke dag opvoeren zijn heel imposant om te zien. Eerlijksheidhalve moet ik wel bekennen dat ik niet alles begrijp: waarom offer je bijvoorbeeld loten (kansspel)? Symboliseert dit geluk of rijkdom? (Mag rijkdom wel?) Voor een paar bath kun je oranje linten/doeken kopen, die dan p een immense gouden Buddha worden gehesen, om vervolgens als een schort over de mensen menigte gedrappeerd te worden.

Dit alles wordt vergezeld van een oorverdovend lawaai.

Eervolle vermelding:
Dit keer niet niet voor en tempel, maar voor het zwembad van het Ayothaya hotel. Niet het mooiste zwembed ooit, maar wel lekker fris. Wat nou 'cold season'? Het is warm in Thailand!

Oneervolle vermelding (blunder):
Ik ben met mijn rokje achter een krukje blijven haken en viel toen pardoes met mijn beentjes in de lucht op mijn gat. Moet er heel komisch uitgezien hebben, maar ik voelde me behoorlijk bekenen....


Bangkok: overnacht in Baan Sabai Guesthouse (achter de temepel bij Kao San Road), lekker schoon en rustig, 170 bath voor een single room
Ayuthaya: overnacht in Mint Guesthouse, in de straat tegenover het station. 100 bath