www.outofasia.nl

Bagan

13 december 2005

Diederik en ik zijn na een zeer aangename bootreis (van ruim 10 uur) vanuit Mandalay in Bagan beland. Beetje boekje lezen, beetje slapen, niks mis mee.

Nu zijn we in Bagan en hebben we het ambitieuze plan opgevat om heel veel tempels te zien. Niet heel moeilijk, aangezien er hier een paar duizend staan, met name uit de 9de tot 11de eeuw. Op een fietsje lekker langs de tempels, bij sommige kun je naar binnen, bij een aantal zelfs omhoog. Prachtig!!!

Hoewel Bagan toch wel de top-attractie van het land is, is het hier relatief rustig. Althans, er is zoveel te zien, dat je nauwelijks andere toeristen tegenkomt. Wel een hoop lokale mensen, die je proberen allerlei dingen te verkopen voor een dollar. Iedereen heeft zo een eigen tempel waarvoor hij een vergunning heeft om dingen te kopen, dus werkelijk overal loopt wel iemand rond! Cold coke, laquerware, paintings, two babies (?), one doller, het kan allemaal. Bij een beetje navraag ligt de prijs echter een stuk hoger.... (Behalve voor de cola dan.) Iedereen doet mee aan deze poppenkast, de jongste verkoper die we tegenkwamen zal een jaar of 3 zijn geweest. Hoezo kinderarbeid????

Wat trouwens wel grappig is, is dat veel verkopers zich ook een beetje als gids profileren en je de mooiste plekjes van de tempels aanwijzen. Soms gewapend met een zaklamp. En soms spreken ze zelfs een paar woorden Engels (meer dan " want to buy..."). Zo kun je op een leuke manier een hoop van de tempels en de omgeving leren. Het jammere is alleen dat men na afloop alsnog probeert iets aan de man te brengen. Helaas voor hen trappen we daar lang niet altijd in. Kijken, kijken en niet kopen dus :-) Maar eerlijk is eerlijk, ookal kopen we niks, een goede gids verdient wel een kleine fooi voor de rondleiding!

Overnacht in Mai Kah Lar, Nyaung U. Kamers voor US$ 12