www.outofasia.nl

Letland

2 augustus

Tijdens deze reis heb ik verschillende plekken op deze aardbol bezocht, waar ik al eens eerder was geweest. Soms min of meer uit vanwege praktische redenen (Bangkok (TH), Singapore), soms omdat ik graag nog een keer terug wilde (Kuala Lumpur (MY), Batam (IND)). En tot dit laatste rijtje behoort ook Riga, de hoofdstad van Letland, waar ik slechts anderhalf jaar geleden nog was. Maar ja, dat was Riga in de winter...

Alles lijkt anders, maar toch lukt het makkelijk de weg terug te vinden. Het oude centrum van Riga is weliswaar een doolhof van steegjes met gebouwen in de meest vrolijke kleurtjes, maar alle straten leiden wel naar het Domplein. De Kerstmarkt heeft echter plaats gemaakt voor talrijke terrasjes. En aangezien het weer in Letland een stuk beter is dan in Rusland, is het lekker even buiten te zitten. Zelfs zonder zonnetje. Heerlijk om even op bekend terein te zijn en zonder kaart of reisgids de weg te vinden! Toch is het wel raar, de bomen hebben blaadjes, het gras is groen en alles ziet er gewoon anders uit. Ook is het veel drukker, er zijn meer bezoekers nu dan in hartje winter. Toch geniet de winter mijn voorkeur, alles is dan zo sprookjesachtig verlicht in de sneeuw. Dat valt nu een beetje tegen.

Hoewel het westen van Rusland (alles ten westen van Jekaterineburg) officieel tot Europa behoort, doet Letland toch een stuk Europescher aan. Beetje moeilijk uit te leggen, wellicht ligt het aan de kledingstijl van de mensen. Of hun uiterlijk: de gelaatskleur lijkt minder grauw. Minder mensen ruiken van de vroege ochtend tot de late avond naar wodka, niemand loopt met een fles in de hand door de stad te zwalken. In plaats daarvan zijn er terrasjes. En ineens kan ik alles weer lezen, al is dat niet hetzelfde als begrijpen :-)

Hoogtepunt van de oude stad (ook het hoogste punt trouwens) is voor mij nog steeds de St. Petrus cathedraal. Deze kerk is in WOII plat gebombardeerd, maar inmiddels staat de kerk, volledig opgeknapt, weer overeind. De toren van de kerk is voor het publiek toegankelijk, hiervandaan heb je een prachtig uitzicht over de stad. De renovatie is echter de authenticiteit van de kerk niet geheel ten goede gekomen, waar ooit een gietijzeren trap je naar de toren voerde (zo neem ik althans aan...), is er nu een lift. Geschiedenis van de kerk wordt geschiedenis van de 50-er jaren, compleet met plastic ogend houtmotiefje. Desalnietemin biedt de 72-meter hoge toren een fantastisch uitzicht over de stad!

(Nu ben ik een beetje gemakzuchtig en ga ik niet alle bezienswaardigheden van Riga nogmaals opsommen, ik verwijs liever naar Riga op mijn andere site... Daar staan bovendien leuke foto's.)

Behalve op het terras rondhangen heb ik meer nieuwe dingen gedaan, hoor. Zo ben ik naar het Museum for Foreign Arts geweest, een klein en knus museum in het Riga Castle. Niet te vergelijken natuurlijk met de groots opgezette (en dure) Russische musea, maar ook hier weer een collectie Griekse, Romeinse en Egyptische kunst. En het is hier zo rustig, we hebben het museum zowat voor ons alleen! Behalve deze vaste expositie is er nog een collectie schilderijen te vinden (met name van Nederlandse, Vlaamse en Franse artiesten uit de 16de en 17de eeuw). Ook is er een tijdelijke expostie van de Tsjech Adolf Born. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik zijn naam nog niet eerder heb gehoord (maar het onthouden van namen is niet mijn sterkste kant), maar zijn werk mag er wezen! Behalve illustraties in kinderboeken hangen er verschillende spotprenten, geweldig! En hoewel de teksten niet altijd even subtiel zijn, zien zijn plaatjes er lieflijk uit.

Rundale

Niet zo heel erg ver buiten Riga ligt het paleis van Rundale (Pils Rundale), ook wel het Versaille van Letland genoemd. De architect van dit paleis is dezelfde als die van de Hermitage in Sint Petersburg, dat beloofd dus wat!

Per bus naar Baukse en dan een aansluiting naar Pilsrundale. Klinkt allemaal simpel en dat is het eigenlijk ook, behalve dan dat de bussen maar een paar keer per dag gaan. En allemaal net niet op elkaar aansluiten. Dus om de een of andere reden wordt het zo een dag dat je uren en uren bij bushaltes zit.... Om tot de ondekking te komen dat de bus waar je bijna anderhalf uur op wacht, niet gaat. En dus moet je nog een uur wachten. Welkom terug in Europa!

Het paleis is echter erg mooi, de vele vertrekken zijn stijlvol (alleen niet naar mijn smaak) ingericht. Wat een goud en schilderijen en andere pronkstukken. (En toch zijn middeleeuwse portretten hier meer op zijn plaats dan in wat voor museum dan ook!). Iedere kamer heeft natuurlijk zijn eigen naam en thema. Drie maal raden wat het thema van de roze kamer is... En van de blauwe... Behang, porcelijn, bloemen, meubels, ECHT ALLES heeft de desbetreffende kleur. Daar kan de IKEA cataloges nog wat van leren.

Na het bezoeken van het paleis even genieten van het zonnetje op een bankje in de paleistuin. Een grote tuin met een hoop haagjes in sierlijke vormen. De fontijn is echter een bouwput en er zijn een hoop diepe kuilen waar in de toekomst vast iets mee gedaan wordt. Wie weet dat ik het resultaat wel tijdens een volgende bezoek aan Letland ga bewonderen. Want Letland bevalt nog steeds! 

***

foto's
landeninfo