www.outofasia.nl

Ulan Baator

14 juli 2006

Gedurende mijn vrijwilligerswerk met de Mongoolse weeskinderen heb ik een weekend vrij gehad wat ik in UB heb doorgebracht. Ook tijdens het Naadaam Festival heb ik nog wat dingetjes bezocht, vandaar nog een berichtje uit Ulan Baator.

Het vrije 'weekend' (wat op dinsdag en woensdag plaats had) was eigenlijk best lekker. Eindelijk weer eens een douche! En de kans om batterijen op te laden en iets anders dan aardappels, wortels en uien te eten. Begrijp me goed, ik hou het nog altijd prima vol onder enigszins primitieve ontstandigheden, maar dat neemt niet weg dat ik soms heel erg kan genieten van eenvoudige dingen als elektriciteit en stromend water...

Museum of Mongolian History

Hoewel niet alle opgravingen van Engelstalige bordjes voorzien zijn, is het een en ander heel goed aangegeven en kun je in dit museum in goede impressie krijgen van de geschiedenies van de Mongolen. De vele veroveringen zijn duidelijk in beeld gebracht door kleurrijke kaarten. Wat is dit land ooit groot en machtig geweest! En wat is het nu leeg...

Maar er wordt niet alleen aandacht besteed aan de zeges en veroveringen van Mongolie. Mongolie is vaak veroverd, in een ver verleden door o.a. de Turken en meer recentelijk door de Russen en de Cinezen. En al die volkeren hebben natuurlijk hun (culturele) sporen nagelaten. En dat is wat dit land zo bijzonder maakt!

Choijin Lama Temple Museum

Je hebt tempels en je hebt tempels. Deze tempel is dusdanig bijzonder dat er de naam 'museum' aan gegeven is. Maar wat wordt er dan tentoongesteld??? Hoe dan ook, in de hoofdtempel zijn verschillende Buddha beelden te vinden, zowel Buddha in het heden, in het verleden en in de toekomt. Een tienermeisje wil haar Engels oefenen en geeft me een rondleiding. Ze vertelt me een hoop over Buddhisme in Mongolie en de betekenis van alle beelden. Hoewel ik inmiddels de discipelen herken, net als de duizende Buddha's, leert ze me een hoop over de hemel (hier weergegeven door middel van gedetailleerde, houten maquettes) en over de verschillende hellen, de warme en de koude hel. Ook kom ik met haar hulp in de naastgelegen tempels welke normaal gesloten zijn. Deze zijn een stuk kleiner en de stijl verschild nogal.

Als dank-je-wel verwacht ik aan het eind van de tour een financiele bijdrage te moeten gegeven, maar niks is minder waar. Ik mag helpen met haar huiswerk voor de Engelse les: ze wil 25 synomiemen voor 'stupid' weten. Misschien ben ik een beetje dom, maar zover kom ik helaas echt niet... En daar voel ik me na zo'n goede rondleiding best schuldig over!!!

Black Market

Baatar (Mongoolse vrijwilliger), Aya (Japanse vrijwilliger) en ik gaan naar de Black Market om matrassen en watertanks te kopen voor de kinderen in het weeshuis. Wat een belevenis! De markt is groot en druk en werkelijk ALLES is er te koop. Van matrassen tot petjes en van meubilair tot kleding. De meeste kleding is echter niet helemaal mijn stijl en vaak ook niet mijn maat, maar ik kan het niet laten om voor 2 euro een topje te kopen en wat speeltjes voor aan mijn telefoon. Of zijn die lichtgevende dingetjes inmiddels ook al in Nederland te krijgen?

Winter Paleis (Bogo Khar)

Net een beetje ten zuiden van het Naadaam stadion ligt het winterpaleis. Hoewel het paleis momenteel in restauratie is, zijn aardig wat vertrekken gewoon open voor het publiek en zeer de moeite waard. Een hoop tantra's (kleden met Buddha's en 'protector gods'), buddha beelden en prachtig bewerkte plaffonds.

O ja, in het winterpaleis is ook nog een verzameling opgezette dieren te zien.

Wat opvalt aan Mongolie is dat de entreegelden van alle kloosters en musea alleszins redelijk zijn (maximaal 2 euro ofzo), alleen moet je vaak belachelijk veel betalen om te mogen fotograferen, soms wel 15 euro. (En waarom mag je dan gewoon je flits gebruiken, terwijl dat kleuren aantast?) Maar ik ben gemeen en maak dus af en toe stiekem wat foto's, zo ook van het winterpaleis. Totdat ik er achter kom dat er overal videocamera's ophangen! Ehhhh.... Snel een andere kaart in mijn camera... Maar uiteindelijk komt alles goed en word ik niet gecontrolleerd. Haha.