www.outofasia.nl

Zhongdian

3 juni 2006

Hoewel het sneller is van Lijiang terug naar het zuiden naar Kunming te gaan en vandaar de trein naar Chengdu te nemen, lijkt die route een beetje saai (valt waarschijnklijk best mee, gezellig 25 uur met de trein, maar ik wil altijd wat anders dan gebruikelijk is) en dus ben ik nu in Zhongdian.

In Zhongdian is net een Tibetaans paardenfestival aan de gang. Helaas heb ik een groot deel van het festival gemist, maar het is leuk in ieder geval een stukje te zien: massa's Tibetanen, zowel uit Tibet zelf als uit de omgeving waar we nu zitten, zijn naar dit festival gekomen en mensen kijken is nu eenmaal leuk :-) 

Na afloop van het festival zijn we een klooster gaan bezoeken. Stukje met de bus, niet heel moeilijk in China (wanneer je het busnummer weet) en voor dat je het weet ben je uit de drukte van de stad en rijdt je door de bergen door allerschattigste dorpjes. En aangezien het ook in China lente is, staat alles prachtig in de bloei, wat leidt tot mooie paarse en gele berghellingen. En naturlijk zo af en toe een 'iets' hogere berg welke nog met sneeuw is bedekt. Bovendien lopen er overal kleine biggetjes, geitjes, lammetjes en yak-kalfjes rond. Deze laatste zijn overigens heel wollig!

Het klooster zelf ligt op een berg, stukje klimmen dus, wat gezien de hoogte toch wel zwaarder lijkt te vallen dan normaal. Hijg hijg. Maar het is de moeite, er zijn verschillende gebouwen met de meest mooie en bijzondere muurschilderingen. Tegen de helling aan liggen bovendien vele kleine hisjes, vele daarvan lijken bewoond te zijn door monnikken. Water wordt met emmertjes aangevoerd, zwaar werk!

De volgende dag ga ik naar het Jade meer, een meer dat zijn naam niet echt eer aan doet. Hoewel het voor het eerst sinds lange tijd zowaar zonnig te noemen is, lijkt het water toch enigszins grauw. Om het meer heen loopt een houten loopbrg, welke om onduidelijke redenen afgezet is. Niet voor een gat te vangen, zeker niet na het betalen van een vrije hoge toegangsprijs, kruipen we met een internationaal gezelschap van Canadezen, Australiers en Israeliers gewoon door de omheining heen. 

Op de terugweg naar Zhongdian hebben we nog een korte stop gemaakt bij een van de oudste Buddhistische tempels van de omgeving. Aangezien we met een aantal mensen een minibus hebben (bij gebrek aan normale bussen), is het geen probleem een kleine omweg te maken. De weg naar de tempel toe is prachtig, maar barslecht en stoffig. Het verbaasd me dat die oude busjes hier zo goed off-road kunnen rijden! De tempel zelf is niet heel erg bijzonder, het is ee grote beestenboel met vele schattige jonge boerderij dieren. Het uitzicht vanaf de tempel is echter prachtig. Ook hangen er ontelbaar veel gebedsvlaggetjes welke vrolijk waperen in de wind. Ik heb er nog nooit zoveel bij elkaar gezien! (Helaas Ruud, ze zijn niet te koop, dus ik vrees dat ik jouw sponsoropdracht niet kan vervullen...)