www.outofasia.nl

Lijiang

31 mei 2006

Per bus vanuit Dali naar Lijiang gegaan, een ritje van slechts drie uur. Maar wel drie uur met mijn benen ergens in mijn nek, de beenruimte is beperkt in Chinese bussen, in het bijzonder de minibussen. Al zijn deze wel goedkoper...

Van de regen in de drup, na de regen in Dali is het hier ook nog geen dag droog geweest. Ik snap er niks van, zelfs in Nederland regent het geen week lang bijna 24 uur per dag! Gelukkig is het guesthouse gezellig, is er gratis thee en fruit, de eigenaars zijn super aardig (ookal verstaan ze geen Engels) en ook de andere gasten zijn gezellig. En dan is er gratis internet en een houtskoolvuurtje, hmmm. Maar mijn voorraad warme kleding is niet op Lijiang berekend, dus heb ik maar een nieuwe winterjas gekocht. Eindelijk niet meer koud!

Lijiang is een leuk plaatsje, maar wel heel erg touristisch, met name Chinezen. Beetje jammer dat dat de prijzen opdrijft. Veel Naxi, Tibetanen en natuurlijk vele winkeltjes waar ze handwerkjes voor de touristen verkopen. Het centrum is echter mooi gerestaureerd, met gladde stenen als bestrating, vele kleine riviertjes en pitoreske bruggetjes. Al met al is het een doolhof!!! Ze zijn dan ook regelmatig verdwaald, al hebben we steeds de weg weer teruggevonden, haha.

De mensen hier zijn echt superaardig! Hoewel communicatie vaak onmogelijk is, proberen vele mensen een praatje met ons aan te knopen. Of wilen ze met ons op de foto. Of willen ze gewoon even aan je zitten. En aangezien mijn handen ijskoud zijn, mag zo'n lief Naxi-vrouwtje best haar arm om me heen slaan, mijn handjes vasthouden en ze daarbij gelijk even opwarmen. Of is dat heel gemeen???

Op een heuvel in het midden van de stad ligt het Tiger Park met een leuke pagoda, waarvandaan je als het niet bewolkt is er regent (zoals nu) een mooi uitzicht hebt over de stad. De tempel zelf is echter ook mooi met al het kleurrijke houtsnijwerk en alle beschilderingen.

En dan is er nog de Dragon Pool, een grote vijver net ten noorden van de oude stad. In de vijver staan verschillende paviljoens, waar je kan schuilen voor de regen en waar we ook zo af en toe gebruik van hebben moeten maken. Helaas hebben we de Snow Mountain niet kunnen zien, misschien klaart het morgen eindelijk op??? (Dit hopen we al een hele tijd, het zal wel niet...)

In een van de tempels rondom het meer hebben we gezellig gekletst met de Naxi Dongba Chief, een mannetje met een typisch baardje dat vanalles en nogwat wilde weten over Nederland. Ook vertelde hij ons over zijn cultuur en het Dongba schrift, een schrift wat voor mij nog het meest weg heeft van de Egyptische hieroglieven. En natuurlijk ging het gesprek ook over sport: zowel voetbal in Duitsland als de Olympische spelen in Beijing. Jammer dat sport niet mijn favoriete gespreksonderwerp is!

Baisha

Mijn favoriete Chinese stadje/dorpje tot nu toe!!! Klein en niet heel touristisch, lekker rustig en veel mensen in traditionele kledij, gewoon omdat ze het willen en niet omdat dat zogenaamd verkoopt. In het Dabaoije Paleis zijn prachtige fresco's, de eerste Buddhistische fresco's welke ik ooit gezien heb. En dan meteen hele grote, lucky me :-)

De regen trotserend zijn Diederik en ik de bergen ten westen van Baisha ingetrokken op weg naar het Fuogo Klooster. Een wandelingetje van 30 minuten volgens de Lonely Planet, nou vergeet het maar, het klooster ligt een stuk verder weg. De weg voert door een schattig dorpje net buiten Baisha, steil de berg op naar de hoogtste berg waar de gebedsvlaggetjes beginnen. Daarvandaan zie je het klooster al liggen, een glibberige wandeling door de graslanden met vele runderen en modderstroompjes. (Je kan ook gewoon de geasfalteerde weg volgen, maarja, dat wisten we nog niet toen we aan deze hekelige onderneming begonnen! In het klooster volgt echter een warm welkom met thee, walnoten en Lijiang cake. Dit alles smaakt natuurlijk voortreffelijk, zo hoog in de bergen bij een klein houtvuurtje. En de monik, de novice (denk ik) en het mannetje wat zo'n 10 woorden Engels praat zijn superlief voor ons. Met ronde buikjes en enigszins opgedroogd aanvaarden we vervolgens de terugtoch naar beneden. Al verkiezen we het veilige asfalt boven de glibberige klei.

Op weg naar beneden worden we ingehaald door een groep ruiters, welke in volle vaart de berg af galloperen. Of we een lift willen? Nou nee, je krijgt me echt niet op zo'n knol, ik heb totaal geen paardrij-ervaring en ik heb weinig zin van zo'n beest af te rollen. Na een kort praatje lopen we dan ook gewoon op ons gemakkie de berg af, terwijl de ruiters al lang en breed uit ons zicht verdwenen zijn. Een de zoveelste onverwachtse ontmoeting in China en beslist niet de laatste!

Yangzi River en Tiger Leaping Gorge

Plannen wijzigigen altijd, soms vanwege futiliteiten als het weer. We wilden de Tiger Leaping Gorge lopen, een meerdaagse trekking door een massieve rotspartij/bergpartij met vele bronnen, watervallen en ergens in de diepte in een kloof de Yangzi rivier, wat trouwens een van de diepste kloven van de wereld is. Prachtig, maar veel te gevaarlijk wanneer het al dagen onophoudelijk regent. Het alternatief: een auto huren voor een daagje (met twee Schotten) en gewoon een kijkje nemen. Ook leuk... Het natuurgeweld is adembenemend en eigenlijk staan de wolken in de bergen best mooi. Minder mooi is dat een paar dagen geleden een bus is verongelukt (de lijken zijn nog niet geborgen) en dat vanwege het weer stenen naar beneden rollen.

Natuurlijk hebben we meteen de eerste bocht in de Yangzi rivier bezocht, de machtige rivier welke van Tibet naar Shanghai stroomt. Hoewel dit niet bijzonder klinkt, is het wel gaaf om te zien, zo'n rivier zo tussen de bergen.

Bovendien voert onze gids ons ook langs/door verschillende Naxi dorpen, stoppen we langs de berm om een paar wietplantjes te bekijken (waarom groeit dat hier langs de weg???) en bezoeken we het Tibetaanse Zhiyun Tempel. In deze tempel zijn verschillende monnikken aan het mediteren, wat heel indrukwekkend is om te zien. Na afloop van de meditatie wilt een aantal van hen met ons meerijden naar Lijiang. Prima. Ons karma is dus ook weer gered voor een dag ofzo.

Overnacht in Gu Cheng Xian Lin Guesthouse, No 2, Xin Yuan Lane, Guang Yi Street, Da Yan Zhen, Lijiang. Tel 0888-5129873
Heel veel succes met het vinden van deze plek, maar het is het zoeken waard! Double room RMB 60, maar vooral ook een gezellige patio, gratis internet, lieve en behulpzame mensen en massa's thee en fruit.