www.outofasia.nl

Welkom in China

23 mei 2006

Inmiddels zitten mijn eerste daagjes in China er al weer op, vanuit Sapa zijn we met een minibus in Lao Cai gedropt, waar we te voet de grens met China over moesten lopen. Gelukkig is het busstation niet al te ver weg, want de extra kleren die ik sinds Hoi An met me mee draag, tikken toch wel een beetje aan... Diederik heeft meteen een probleempje met het busbedrijf: zijn tas zou te groot en te zwaar zijn. Geen probleem, als je maar bijbetaald. Beetje onzin, zijn tas is echt niet veel zwaarder dan de mijne en bovendien is de tas in kwestie nooit gewogen. Genaaid voor 20 yuang dus...

Kunming is groot en druk en er is veel verkeer en overal zijn neonlampen. Help, cultuurshock!!! Door een paar Amerikanen die al eerder in Kunming zijn geweest, worden we wegwijs gemaakt met de Chinese bussen. Busnummers en eindbestemmingen van de bussen zijn gewoon leesbaar, maar helaas geldt dat niet voor de (meeste) halte namen, laat staan de route. Je gooit gepast geld in het bakje bij de chauffeur en dan maar hope dat je er op tijd achter komt wanneer je er uit moet. Gelukkig weten de Ameriken dat, geen probleem dus. En het guesthouse is ook zo gevonden (the Hump).

Helaas ligt de kamer vlak bij de algemene ruimte van het hostel, wat de nachtrust van Diederik niet ten goede komt (ik ben zo moe dat ik nergens last van heb gehad:-)). De volgende ochtend vertrekken we dus gelijk naar Dali. Althans, dat was de bedoeling... We hebben echter geen Chinees geld en we vinden in Kunming geen ATM die een postbank of een rabobankpas accepteert. Dan maar dollars wisselen. Maar dat kan dus alleen bij de Bank of China, alleen duurt het een tijdje voordat we daar achter zijn... Inmiddels zit DJ rustig ergens bij de bagage en loop ik door de halve stad, zwaaiend met een pinpas en dollars omdat dat de enige manier lijkt om duidelijk te maken dat ik Chinees geld/een bank wil. Mijn Chinees is niet zo goed. Mensen zijn vaak wel behulpzaam, maar helaas komen de meesten niet verder dan te wijzen in een niet nader te bepalen richting. Of ze giechelen alleen maar voordat ze zich snel omdraaien en weglopen. Maar naar ruim anderhalf uur heben we eindelijk geld en kunnen we naar Dali gaan. Een busritje van 5 uur, eitje.