www.outofasia.nl

Dali

26 mei 2006

Dali is een gezellige stad in het zuiden van China, het oude centrum is niet zo groot. Ik heb het niet zo op grote steden :-) Er zijn verschillende Tibetaanse invloeden, van gebedsvlaggetjes tot Tibetaanse restaurant welke ook overland tours naar Tibet verkopen. Rondom de oude stad liggen delen van de stadsmuren, allen gerestaureerd, inclusief stadspoorten. De stad ziet er sowieso uit om door een ringetje te halen, de kleuren, de sfeer, het geheel bevalte wel. 

Na het stadje bezocht te hebben, zijn de Drie Pagoda's de volgende stop. Alleen is de entree een stuk hoger dan vermeld in de Lonely Panet, 121 yuan i.p.v. 10 yuan. Hallo!!! Wanneer we echter de beschrijving van de LP vergelijken met de plattegrond bij de ingang, blijkt dat het complex inmiddels ook een stuk groter is dan het ooit was. Een hoop tempels, een klokkentoren, uitzicht over de bergen en het meer, zingende monnikken, verschillende vijvertjes en meertjes, al met al een mooi complex. Al valt het geheel wel een beetje onder het kopje 'same same but different' onder te brengen. Weinig variatie in kleur en stijl en motiefjes...

De volgende morgen bezoeken we Xizhou, een allerschattigsts stadje net ten noorden van Dali. Vanwege wegwerkzaamheden en omleidingen kunnen we alleen de bus niet vinden, maar (uiteraard) is er wel een taxi die ons voor een schappelijke prijs wil rijden. In Xizhou zijn verschillende oude Bai huizen, waarvan je voor veel geld ook een paar van binnen kunt zien. De buitenkant is echter ook indrukwekkend en beter voor het budget. :-)

Onze chauffeur wil ons meer van de omgeving laten zien. Hoewel hij erg zijn best doet dingen uit te leggen (met name in het Chinees0, is er geen koek van te bakken waar hij heen wilt. Naja, aangezien de prijs toch voraf afgesproken is en dus vast staat, laten we ons maar gewoon verrassen. We worden naar Shangguanhua gedracht, een plaatsje waar veel bloemen zijn (voor Chinese begripen) en waar je met een kabelbaantje de Dragon Cave kan bezoeken. De grot bevat en aantal kunstige formaties uit druipsteen en met een beetje (heel veel) fantasie kun je er leuke vormen in ontdekken. Elk stukje grot is dan ok verlicht met een sfeervolle neonbak in toepasseliijke kleurtjes en de gids in lokale klederdracht vertelt er een leuk verhaaltje bij. Wederom alleen in het Chinees... Ze is echter heel aardig, neemt me continu bij de hand (Sapa deja vu) en zegt me om de zoveel secondes dat ik mijn hoofd niet moet stoten. NEEHEE! Wanneer ik haar hoofddeksel op zet, is het natuurlijk lachen-gieren-brullen. Nee, ik mag die Chinezen wel.

De laatste attractie van de dag is echter geen aanrader. Met een speedboot (veel herrie en pijnlijk voor je onderrug) het meer op naar het Golden Island. Het meer is mooi, maar de boot gaat te snel om er echt van te genieten en lekker wat foto's te maken. Het eland is een typische Aziatische attractie, een hotel met daaromheen een tuin, een paar Buddha- en Hindubeelden en wat huisjes waarin je van het uitzicht kan genieten. Niet de 170 yuan (17 euro) waard die we moesten betalen om er te komen.

En dan hebben we ook nog gewandeld in de bergen bij Dali. Kabelbaan naar boven, tempel bezocht, taoistische grot bekeken en toen over de Cloudy Pass naar een kabelbaan gelopen die 12 km zuidelijker lag. Onderweg genoten van het prachtige uitzicht over Dali en het meer, van de diepe dalen en de mooie bergen. Af en toe een watervalletje, welke qua hoogte best imposant waren, maar eigenlijk qua hoeveelheid water niet echt veel meer waren dan een miezerig stroompje. Helaas, ergens halverwege de toch begon het water echter wel te stromen, maar dan in de vorm van regen. En aangezien mijn regenjas toch niet helemaal 100% waterdicht is, heeft dit geleid tot een koude en natte bedoeling. Een warme douche in het hotel is een aanrader!

Overnacht in Jim's Guesthouse, 110 yuan voor een kamer. Echte aanrader, een ontzettend gezellige en vriendelijke bedoeling!