www.outofasia.nl

Hue

13 mei 2006

Via een afgeladen volle bus reis ik weer een stukje verder naar het noorden. De enige vrije zitplaats is de klapstoel naast de bestuurder. Help! In de regel wil je ECHT niet zien hoe een Vietnamese buschauffeur rijdt en nu zit ik er verdorrie met mijn neus bovenop! Maar goed, bij het lezen van dit berichtje moge het voor iedereen duidelijk zijn dat ik het er levend vanaf heb gebracht. Zometeen weer met de bus, het laatste stuk van Hue naar Hanoi... Een nachtbus. Twaalf uur lang (ofzo). Op hoop van zegen...

Motor

Gisteren samen met Natalia, Hellen en Dave (drie Engelsen die ik al verschillende keren heb gezien hiero) de omgeving van Hue verkend. Niet met de traditionele touringcar (makkelijk en goedkoop), maar achterop een motor. (Geboekt bij On Thu Wheels, zie Lonely Planet.) Na eerst eem hobbelige rit te hebben gemaakt door kleine dorpjes op het plattenland, hebben we de Japanse Brug bezocht. Ja, net als in Hoi An, maar 'Same same, but different'. Vervolgens zijn we langs verschillende grafthombes gegaan, waarvan Tu Duc tich wel de meest bijzondere en grootste is. Hoewel de thombes 'pas' een paar eeuwen oud zijn, zijn de muren behoorlijk afgebladderd. Superzonde, want op sommige plaatsen kun je nog zien dat vroeger alles met een porseleinen mozaik was ingelegd. Het verbazingwekkende is echter dat een aantal thombes leeg zijn: de heersers zijn op een geheime plaats begraven en niemand weet waar, de 200 slaven die verantwoordelijk waren voor de begrafemis zijn namelijk allemaal onthoofd! Ook bezoeken we een aantal tempels en cham-torens, waar volop activiteit is van zingende gelovigen. Bovendien zijn overal festiviteiten ter eren van Buddha Day. Vanaf een heuvel met verschillende bunkers (stammen nog uit de tijd dat er tegen de Fransen gevochten werd) hebben we een prachtig uitzicht over de zon die langzaam in de Perfume River zakt. Deze tour is een absolute aanrader!!!

Citadel

Vandaag heb ik de Citadel met de Verboden (Paarse) Stad (Thu Cam Tanh) bezocht. Wat een groot complex zeg! Niet te geloven dat een keizer zo machtig en rijk was om een complete privestad te bouwen. Ik bezit niet eens een kamer... Elke keer wanneer ik het idee had alles zo ongeveer gezien te hebben, was er wel weer een of ander poortje in een muur met daarachter weet ik hoeveel nieuwe gebouwen! Geen probleem, ik ben lekker relaxed door de stad aan het lopen, er is geen bus of motor die op me wacht (behalve de nachtbus over een paar uur) en het is er heerlijk rustig. Niet om de 10 seconden iemand die vraagt of je een 'moto' of 'cyclo' wilt... Nee, die oude heersers hebben het goed bekeken. Verschillende vergaderhallen, mooie poortjes, een eigen theater, wie wil dat nu niet? :-)

Overnacht in Thai Binh Hotel, D Nguyen Tri Phuong, schoon en rustig voor $ 5 per nacht.