www.outofasia.nl

Nha Trang

7 mei 2006

Na tweeenhalve maand geen zee te hebben gezien (sinds Bali, Indonesie), ben ik weer aan het strand!!!

Ik ben nu in Nha Trang, de belangrijkste badplaats van Vietnam. De zee is turquoise, in de verte reizen de bergen omhoog. De stranden zijn o zo wit. Een mooi plaatje. De stad zelf heeft iets weg van Kuta op Bali: veel hotels, restaurants, tourbureautjes, kledingwinkeltjes enz. Maar hoewel het strand zeker mooier is hier, is Nha Trang minder gezellig dan Kuta (niet dat die stad zo gezellig is, maar de mensen zijn er relaxed en dat maakt het leuk...).

En net als op Bali kan je hier ook duiken, dus heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om mijn Advanced Open Water te halen, een vervolgduikcursus zeg maar. Verlaat verjaardagscadeautje voor mezelf :-) De duikschool waar ik (met name om prijstechnische redenen) voor gekozen heb is Vietnam Explorer. Drie dagen lang twee duiken per dag waarin ik in iedere duik een nieuwe vaardigheid heb mogen ontwikkelen, als diepduiken (30 m) en een stukje navigatie. En als keuzemodule heb ik onderwater fotografie gedaan: leuk!

Wat er te zien is? Een hele hoop verschillende soorten koraal, vissen als de clownfish (Nemo), morays, angel fishes enz. Zo hier en daar een grot waar je in kan duiken. En een hoop grote keien, die met name van de kleine eilandjes voor de kust van Nha Trang of zijn komen rollen. Soms lijkt het een beetje een maanlandschap. Of een Angkor Wat ruine...

Nha Trang

Omdat de zee in Nha Trang rond het middaguur wilder wordt (slecht voor het zicht onderwater), ben ik elke dag rond een uur of 2 (na de gratis lunch in de duikschool) vrij om te gaan en staan waar ik wil. Omdat ik me echter soms iets te goed aanpas aan de lokale cultuur, is een siesta soms heel verleidelijk... Ehhhh...

Nha Trang heeft echter wel degelijk een paar mooie tempels en pagoda's. Alleen moet je ze wel zien te vinden... Hoewel ik wel vrouwelijk ben, ben ik prima in staat om een kaart te lezen. Maarja, wanneer je drie kaarten van Nha Trang naast elkaar legt, is het makkelijker de tien verschillen te vinden dan de tien overeenkomsten. De tempel bij het station heb ik dan ook niet gevonden, ondanks dat dit een van de weinige is die in de Lonely Planet vermeld is. Naja, in plaats daarvan wel een hoop kleine straatjes gezien waar nauwelijks touristen komen (met van die terrasjes met lage stoeltjes en fruitsapjes voor 5000 VND, ofwel 25 cent), plus een hoop andere tempels. Bij het fotograferen van een van deze wordt ik binnen uitgenodigd. Een aardige Vietnamese non geeft me een bundel wierook en voor ik het weet sta ik voor alle Chinese heiligen te bidden. Het Buddhisme in Vietman verschilt echter behoorlijk van het Buddhisme in andere landen in ZO-Azie (kleine wiel)... Hier hangen ook foto's van overledenen in tempels en ook voor hen bidt je. (Ook wanneer er geen familieleden tussen hangen.)

Net buiten Nha Trang ligt nog een Cham tempel. Op weg erheen passeer je bovendien een aantal levendige rivieren met vele vrolijk gekleurde visserboten, grillige rosten en een soort rieten maanden waarin mensen van boot naar boot roeien. Op de achtergrond zijn mooie bergen en soms de zee. De tempel zelf ligt op een berg en dateert uit de 9de eeuw. Behalve de 'hoofdtempel' zijn er nog aan weerszijden wat kleine torentjes en zijn er zo aan het eind van de dag vele gelovigen die offers komen brengen. Een geslaagde middag dus!