www.outofasia.nl

Mekong Delta

1 mei 2006

Mijn verjaardag zit er weer op... Ik moet eerlijk bekennen dat ik al mijn vriendjes en vriendinnetjes in NL behoorlijk heb gemist! Geen koninginnenacht in Utrecht, maar vroeg naar bed in een klein Vietnamees stadje in de Mekong Delta. Geen slecht weer, maar wel happy birthday en zelfs een paar cadeautjes, waaronder zelfs drop :-) Voordeel wanneer je Nederlanders tegenkomt tijdens je reis.

Het visum voor Vietnam

De 29ste heb ik Cambodja verlaten. Mijn maatje Ben is naar BKK gevlogen en ik ben in de bus/boot naar Vietnam gestapt. Ik heb weer een stempel in mijn paspoort. De grensovergang is een hoop bureaucratisch geneuzel: paspoort laten zien, naar het volgende mannetje lopen, formuliertje afgeven, stempel op het formuliertje krijgen, geld betalen, naar het volgende mannetje, stempel in het paspoort en klaar!

Vanaf 2018 kun je op de internationale luchthavens van Vietnam een Visum on Arrival krijgen. Je hebt hier voor een visum approval letter nodig. Dit kan al voor minder dan 20 euro via een Nederlands visumbureau. De aanvraag voor het visum voor Vietnam is een fluitje van een cent. De procedure is in het Nederlands, en je kunt eenvoudig betalen via iDeal, Mister Cash of per overboeking. Na betaling ontvang je binnen drie werkdagen het visum.

Een boottocht over de Mekong

De boottrip is werkelijk prachtig, door de Mekong Delta met al zijn houten huizen op palen (met hoge tv-antennes eraan vast), langs (vissers)boten, drijvende benzinestations enz. De nacht brengen we door op de Sam-berg vlakbij Chau Doc de (Vietnam/Cambodja) grens, maar niemand heeft echt de puf om het ding op te klimmen om van de ondergaande zon te genieten. Ach, daar is het toch te bewolkt voor.

De volgende dag moeten we weer vroeg op, we gaan een viskwekerij bezoeken. Vis is een van de belangrijkste exportproducten van Vietnam, alle Iglo vissticks komen hier vandaan. In een soort van bassin onder een houtenpaalhuis zwemmen ook aardig wat vissen, wanneer ze gevoerd worden is het een gespetter van jewelste. Arme beestjes....

Authentiek Vietnam?

Daarna varen we naar een Cham dorp, een 'moslim enclave' van een van de vele minderheden in Vietnam. Hier wordt geweven (en verkocht), er is een moskee en een klein schooltje. Alle kinders bedelen om pennen en wanneer deze gekocht en uitgedeeld worden is het zo ongeveer vechten geblazen.

We eindigen de boottocht (na eerst een tijdje in een veel te koud busje gezeten te hebben) in het dorp waar onze homestay plaats zal vinden, echt een superklein gat. Na een kleine wandeling naar de mostuinen en de rijstvelden, waarvoor we over een veel te smalle houten paal moeten balanceren, zit er weinig anders op dan de rest van de middag wat te kaarten, te lezen en sudoka's op te lossen. En omdat het gastgezin zeer vroeg gaat slapen, doen wij dat ook maar...

De drijvende markten in de Mekong Delta

Dag drie van de excursie bezoeken we een paar drijvende markten, welke gelukkig een stuk minder toeristisch zijn dan die in Thailand. Veel boten met spullen in de verkoop, maar geen spullen war je een toerist blij mee maakt. Wel een hoop groentes en fruit, kleren (van het soort die Europeanen al jaren niet meer dragen), hout enz. De koopwaren hangen aan een bamboestok, zodat iedereen goed kan zien wat waar te koop is. De tweede markt die we bezoeken is een aardig stuk varen en is bovendien kleiner en rustiger. Meer een retail markt. En hoewel de markt zeer authentiek is en de rivier erheen erg mooi is, is het me niet helemaal duidelijk waarom we zo'n anderhalf uur moeten varen (en weer terug) voor 5 minuten markt. Tja.

Van de Mekong Delta naar Saigon

Op weg naar Saigon stoppen we bij een werkplaats waar wierrook gemaakt wordt. Helaas is er echter geen uitleg gegeven over het hoe en wat, het was duidelijk dat met een soort pastamachine het 'wierookdeeg' om een bamboe stokje werd gedaan (een voor een!), maar waar het deeg uit bestond... Even google-en gaf het volgende antwoord: barst van een boom als kleefmiddel, houtpulver als brandstof en dan nog wat geurstoffen. Da's duidelijk.

En nu zit ik in Saigon, met de andere mensen van de tour. Saigon bevalt prima!

Lees meer over reizen door Vietnam.