www.outofasia.nl

Goede doelen

21 april 2006

Salariin Kampuchea

Eigenlijk had ik me voorgenomen om in Cambodja ook iets van vrijwilligerswerk te doen, maar helaas is het daar door tijdgebrek niet van gekomen... (Met andere woorden: Laos was te leuk.) Neemt niet weg dat ik ook in Cambodja iets wil doen/heb willen doen.

Ik heb twee scholen van de stichting Salariin Kampuchea bezocht, een stichting die door het geven van voornamelijk Engelse les meer mensen de kans wil geven om werk te vinden en een bestaan op te bouwen. Bij het zien van de kinderen en het enthousiasme van de vrijwilligers begon het bij mij weer te kriebelen, ik wil ook weer voor de klas (maar dat ter zijde...)!!! De aanpak van de lessen zag er zeer professioneel en doeltreffend uit: een team van een lokale docent en een buitenlandse vrijwilliger die een groep kinderen, soms nogal varierent in leeftijd, probeerde Engels te leren.

Het is de bedoeling dat een van de scholen binnenkort opgeknapt wordt (is deels al gebeurd, maar nog niet af) en dat er op de bovenverdieping een bibliotheek komt waar kinderen niet alleen een boek kunnen lezen, maar ook de mogelijkheid hebben om te leren en huiswerk te maken. Maar zover is het nog niet: de vloer is dusdanig slecht dat je zo door de gaten het klaslokaal beneden van zien (nodig aan vervanging toe dus!) en er zijn nieuwe ramen/kozijnen nodig. Om nog maar te zwijgen van kasten voor boeken en ander meubliair.

Deze stichting krijgt van mij 250 euro.

Mijnenslachtoffers

In Cambodja zijn vele mensen die ledenmaten missen ten gevolgen van incidenten met mijnen. Er zijn verschillende initiatieven om deze mensen uit het bedelaarscircuit te houden, zoals bv het Aki Raa mijnenmuseum (lees hier over mijn bezoek aan dit project), maar ook zijn er vele slachtoffers die als muziekant in een klein muziekgezelschap de kost proberen te verdienen.

Ik doneer 50 euro aan verschillende mijnenslachtoffers.

***

Eerdere goede doelen:

- school in Baan Unrak, Thailand
- Nederlandse gevangenen in Bangkwam Prison, Thailand
- verschillende scholen op Bali, Indonesie