www.outofasia.nl

Siem Reap

21 april 2006

Wanneer je lange tijd op reis bent, heb je het idee dat je alle tijd hebt. Maar dan komt opeens het besef dat de tijd vliegt en dat komt hard aan... Ben en ik zijn op ons dooie gemakje van noord naar zuid Laos gereisd, maar hierdoor wordt (met name voor Ben) overland naar Cambodja een beetje onmogelijk qua tijd. Dan maar vliegen...

We zijn gewaarschuwd door andere reizigers: Siem Reap lijkt het Las Vegas van Azie (of Cambodja, zo je wilt). Er wordt met US$ betaald. Wegen zijn ineens vrij van gaten (ben ik niet meer gewend), er is een hoop verkeer, er zijn vele (grote) dure hotels en er zijn een hoop touristen, die allen maar een doel lijken te hebben: het bezoeken van het Angkor Wat tempelcomplex. Maar op straat lopen ook een hoop straatkinderen rond die blikjes fris, boeken en ansichtkaarten willen verkopen, of alleen willen bedelen, of alleen lijm willen snuiven. 

Angkor Wat

Vlak buiten Siem Reap liggen velen tempels, de oudste dateren uit de 8ste a 9de eeuw (o.a. de Roulos Groep), terwijl anderen een paar eeuwen jonger zijn (12de eeuw ofzo). Ben en ik hebben een weekpas voor alle tempels gekocht, welke US$ 60 kost, belachelijk veel eigenlijk, maarja, de tempels zijn toch wel heel gaaf en die willen we niet missen. In tegenstelling tot de side in Bagan, Myanmar, liggen hier de tempels toch wel een stukje verder uit elkaar. En gezien de hitte kiezen we maar niet voor het huren van een fiets... Met een beetje afdingen zijn we over het algemeen zo'n US$ 12-18 kwijt voor een dagje motor-met-karretje-aan-een-soort-trekhaak.

Ik ga mezelf en lezers niet vermoeien met een beschrijving van alle tempels, dus wederom een persoonlijke tempel top 5:

1- Angkor Wat
Oei, lekker standaard, maar Angkor Wat is gewoon een ontzettend mooie tempel (staat niet voor niks op het etiket van het lokale bier). Groot, sierlijk, mooie reliefs met afbeeldingen uit de Ramayana en Mahabrata en zeer goed behouden/gerestaureerd. Maar o zo druk, met name in de namiddag wanneer het ligt van de ondergaande zon er op staat.

2- Ta Prohm
Minder behouden dan Angkor Wat, maar wel heel indrukwekkend. Gangen om door heen te dwalen (die bovendien iets van koelte bieden), een hoop grote, oude bomen waarvan de wortels werkelijk overal in de tempel doorgedrongen zijn. Wat als een boom dood gaat, stort dan een deel van de tempel in wanneer het hout weg rot? Ziet er wel zo uit...

3- Angkor Thom
Zeer indrukwekkend, niet alleen de Bayon, het midden deel van de tempel met de beroemde gezichten op de torentjes, maar vooral het geheel. ZO'n 1000 jaar geleden was Angkor Thom een milkjoenenstad, nu nog zijn verschillende bibliotheekgebouwen, de stadsmuren, poorten enz zichtbaar. Uitgebreide overblijfselen van een machtige beschaving.

4- Bantai Serei
Iets verder van Siem Reap (38 km), maar wel het bezoeken waard. Vooral vroeg vertrekken, de tempel is niet zo groot en anders zit je gevangen tussen busladingen Japanse touristen, die allemaal precies op het (on)juiste moment voor je camera springen. De tempel heeft echter prachtige relief, een leuke gracht en de rit naar de tempel toe is ook nog eens erg mooi. (Niks mis met de Cambodjaanse coutry side!)

5- Beng Mealea
Heerlijk verlaten met weinig andere touristen, ruim 50 km uit de stad, is deze tempel echt een bezoekje waard (al moet je wel US$ 5 dokken om er in te mogen). De tempel is gebouwd volgens hetzelfde plan als Angkor Wat, maar de staat van de tempel is beduidend slechter. Wanneer de tempelwachter ons de ingang van de tempel wijst, denk ik dan ook echt dat hij een grapje maakt. Maar nee, je moet echt over metershoge tempelstukken klauteren om je weg door het ding te vinden. En wanneer je denk dat je er bent, doemt er vast ergens weer een andere stapel steen op. Hier en daar zijn reliefs van het apenleger (uit de Ramayana) en van Krishna en Visnu te zien. Hoog India Jones gehalte dus!