www.outofasia.nl

Meren

De chronologie van mijn verslagen is in inmiddels ver te zoeken, maar is is nog enige relevantie/soortering op onderwerp :-)

Batur Lake en Gunung Batur

23 februari 2006

Eigenlijk wil ik de Gn Batur, een Balinese vulkaan, dolgraag tijdens de zonsopkomst beklimmen, maar omdat ik geen partner kan vinden (mijn moeder kan het niet en toen was er steeds te veel regen en nu ben ik weer alleen) zit dat er even niet in. Made (een van mijn Balinese vrienden, hij werkt bij een reisbureau, mam, je-weet-wel-wie) gaat zijn best doen om iemand voor me te vinden, maar ik heb er weinig vertrouwen in. Wie weet verkoopt-ie de tour ook wel aan mij alleen...

Hoe dan ook, mam en ik hebben dus een dagtrip naar de vulkaan gemaakt. Een leuke trip, welke eerst stopte bij de rocky tempel (Gunung Kawi) vlakbij Ubud. Om bij de tempel te komen, moet je een heel eind afdalen door de sawa's om vervolgens bij een aantal chedi's te komen die uit de rotsen zijn gehakt. Het geheel is erg mooi, met name de tocht er naar toe. Natuurlijk zijn er ook van die offertafeltjes gebouwd, vele zijn ook heel mooi beschilderd, maar die beginnen inmiddels een beetje standaard te worden en zijn soms uberhaupt niet zo bijzonder. Vlak bij de tempel ligt bovendien een watervalletje, wat eigenlijk weer eens een overtuigend bewijs is dat de tocht soms belangrijker is dan de bestemming... Het watervalletje is klein, maar een tandenloos, gerimpeld opaatje laat me graag zien waar het is. Op flipflops door de sawa's over hobbelige randjes met hoge afstapjes, gekleed in een sharong, mijn integratie gaat best ver. (Mam houdt het echter voor gezien.) Ik zie mezelf dit in NL nog niet doen, los van het feit dat we geen sawa's hebben. Het oude mannetje heeft echter niks kwaad in de zin en is heel galant.

Volgende stop is bij de heilige bron (Pura Itra Empul), waar mensen het water in een zwembadachtig basins rijkelijk over zich laten vloeien. Gezien de temperatuur zou ik hen graag gezelschap houden! Maar dat zou natuurlijk niet echt respectvol zijn, dus veel meer dan kijken (en een fotootje maken) vanaf een gepast afstand doe ik niet.

Dan komen we aan bij het Baturmeer en de vulkaan, maar omdat het inmiddels enigszins regent (en later regent dat het giet) is het uiticht niet zo mooi als het zou moeten/kunnen zijn wanneer we alle ansichtkaarten moeten geloven. Het restaurant waar we moeten eten is ook al niet geweldig, de sfeer is kil, het eten koud en het dank lekt. Helaas wil onze chauffeur per se dat we hier eten, grom, stomme commissie restaurants...

Vlakbij ligt de Pura Ulun Danau, een mooie tempel. Nee, ik heb nog niet genoeg van tempels, zelfs niet in de regen. Voor 2000 rp kun je een paraplu huren en die kans laat ik me niet ontnemen. Mijn regenjas is helaas niet zo waterdicht als hij zou moeten zijn. EN de tempel? Best groot en best mooi. Wederom vele gapura's (Hinduistische poorten), vele binnenplaatsen en vele offertafels.

Brantan Lake en Pura Ulun Danau

3 maart

Van Kuta (Zuid-Bali) naar Singaraja (noordkust) om daar een desa te bezoeken waar de stichting Indah-education mogelijk een nieuwe school op wil zetten (zie hiervoor een andere mail). Op weg naar het noorden zijn we echter langs het Brantan meer gekomen, waar de Pura Ulun Danau staat (zelfde naam als de tempel hierboven...). De ligging van de tempel in het meer tussen de bergen is prachtig en voor de afwisseling is het zelfs droog! Niet voor niks dat deze tempel op de voorkant van de LP van Bali en Lombok staat (hele oude editie...), de ligging is echt superspeciaal. Helaas zijn de bergen rondom de tempel in wolken gehuld, wanneer het zonnetje zou hebben geschenen zou het plaatje waarschijnlijk helemaal compleet zijn... Omdat we echter een lange tocht voor de boeg hebben en tempels kijken niet het doel van de reis is, blijven we echter niet al te lang hangen en gaan we snel weer verder.