www.outofasia.nl

Bali

Denpasar

Denpasar is niet echt de moeite, hoor je iedereen zeggen. Nou, Jenny is eigenwijs en wil wel eens een kijkje nemen. Vanuit Denpasar, de hoofdstad van Bali, zal het wel makkelijk zijn om vervoer naar andere plaatsen op het eiland te regelen. Dacht ik... Niet dus... (Dat werd dus een dure taxirit van 200.000 rp, een kleine 20 euro, naar Ubud. Grom.) Volgens de Balinezen moet je alleen naar Denpasar om te winkelen of om naar de dokter te gaan. Gelukkig had ik de dokter niet nodig, maar ik heb nu wel een nieuwe CD-speler (mijn 'oude' ligt in NL) zodat mijn iPod ter reparatie naar NL kan en ik er straks wel foto's op kan zetten. Dat is immers een van de redenen waarom ik zo'n ding wilde hebben...

Denpasar heeft een paar leuke tempels, maar binnen een halve dag heb je die wel gezien. De vogeltjesmarkt, welke vlak bij de Pura Sutriya (leuke tempel!) is ook aardig, al verkopen ze ook op deze vogeltjesmarkt veel meer dan alleen gevleugelde beestjes. Ook hier zijn aapjes te koop in veel te kleine hokjes, wanneer stopt dat nu eens een keer??? En ondanks dat ik best al wat reiservaring in dit land heb, heb ik me toch af laten zetten... Domdomdom. Een van de mannetjes bij de Pura Jagatnata heeft ons rondgeleid, waarvoor we moesten betalen. Geen probleem, een beetje afdingen en dan komen we wel tot een compromis. Maar dan ineens moeten we ook geld neertellen van de sjaals die we om ons middel moeten knopen (verplicht in bijna alle tempels). Wat? Maar aangezien het een tempel is en een religieus is ben ik iets minder hard dan normaal, om de een of andere reden ben ik toch altijd bang iemands geloof te krenken. En daardoor krenk ik mijn portemonnee... Slimme jongen, die Hindu. Naast deze tempel ligt trouwens het Bali Museum, wat ik niet vanbinnen heb kunnen bezichten omdat het zondag was. Helaas. De buitenkant, en de tuin, zijn echter wel heel mooi.

En als aandenken aan ons koloniale verleden hebben we ook een kijkje genomen bij Puputan Square, waar een mooi standbeeld staat ter ere van de verovering van de Balinezen op mijn voorvaderen.

Een van de mooiste dingen van Denpasar is mijns inziens echter het Pemecutan Paleis, waar nu overigens een hotel in zit. Leuke tuin, een mooi restaurant (wat echter dicht was) en een hoop muurreliefs en standbeelden.

Ubud

Ubud is veel leuker en gezelliger dan Denpasar, al zijn er duidelijk meer hotels en restaurants dan mensen om deze mee te vullen. Iedereen wil je vanalles aansmeren, met als argument: zeg alsjeblieft ja - iedereen zegt nee vandaag. Slecht argument, misschien moet je lering trekken uit het antwoord en stoppen iedereen iets aan te bieden voor teveel geld???

In Ubud zijn we allereerst aapjes gaan kijken in het Apenbos (Monkey Forest). In dit stukje bos bevindt zich bovendien een heilige bron en dit gaat uiteraard gepaard met een tempel. Ook de Pura Dalem, de tempel van de dood, ligt in Monkey Forest. Toch moet ik eerlijk bekennen dat ik de bouwstijl van vele Hindu tempels hier een beetje raar vindt: je hebt de deur, de poort naar het Nirwana, maar daarachter ligt dan niks. Of een hoop puin. Ik heb af moeten leren om een kijkje te nemen, de tempel wordt echt niet mooier wanneer je weet wat er in de hemel verstopt zit :-)

Vlakbij de markt (leuk voor souveniers) liggen de Pure Desa en het paleis. De Pura Desa is een leuke tempel, niet al te oud, maar dat zijn de meeste tempels hier niet. Jammer eigenlijk, ik vind een beetje geschiedenis wel leuk... Het paleis van Ubud is echter prachtig! Ondanks dat het nog steeds bewoond is, is het grootste deel van het paleis toegankelijk. Veel 'kamer' zijn als het ware palvioens, alle muren ontbreken. Een raar idee dat wanneer je op je sofa ligt (die er gewoon staat) je naar buiten kan kijken. Maar goed, het is hier dan ook een stukje warmer dan in NL, en zeker in de tijd dat er nog geen Airco's en ventilatoren waren, is een beetje wind vast heel fijn. Al kan ik me niet voorstellen dat er geen kuli's waren.... De tuin is weelderig en het geheel straalt een oase van rust uit, welke meer dan welkom is na de drukte van de markt.