www.outofasia.nl

Voorbereiding

tickets - visa - geld - gezondheid - verzekering - werk - huis - contact onderweg 

Je kan zo veel voorbereiden als je zelf wil. Ik wil echter deze reis zo spontaan mogelijk houden en zo min mogelijk vooraf vast leggen!!!

Natuurlijk ontkom je niet overal aan. Hoewel ik niet veel wil vliegen, is het soms gewoon noodzakelijk (bv. Myanmar in en uit) of bespaart het veel tijd en zelfs geld, met name wanneer je tijdig boekt. Voor het vrijwilligerswerk zal ik ook op een bepaalde tijd in een bepaalde plaats moeten zijn, net als wanneer ik Ďbezoekí krijg uit NL. Ook zal ik uit moeten zoeken welke plaatsen langs de Trans-MongoliŽ express ik wil bezoeken, het is helaas niet mogelijk om uit en in de trein te stappen wanneer je dat wilt, plaatsen dienen gereserveerd te zijn.

Lang leve het internet, waar een hoop (gratis) informatie te vinden is. Wanneer je ongeveer weet wat je wilt zien, is het niet moeilijk een globale route uit te stippelen. Reisgidsen kunnen je daarbij een handje helpen. Maar ach, het beste kun je natuurlijk ter plekke beslissen wat je precies gaat doen en hoe je daar gaat belanden...

Tickets

In AziŽ vlieg ik indien mogelijk met de low-cost carrier Air Asia. Lage prijzen en steeds meer bestemmingen! Wil je parkeren op Schiphol? Vergelijk Parkeren op Schiphol.

Visa

Bijna alle landen die ik bezoek hebben een visumplicht. Veel visa zal ik in AziŽ moeten regelen, je kunt een visum vaak niet een onbepaalde tijd voor aankomst aanvragen. Meestal geldt een termijn van 3 maanden.

Voor sommige landen kan ik onderweg een visum aan de grens krijgen. Voor Singapore en MaleisiŽ krijg je bij binnenkomst een visum on arrival. Onderweg zal ik een aantal ambassades moeten bezoeken, onder andere voor mijn visum voor Rusland. Bangkok is het `visum-shop-paradijs` van Zuidoost-Azie.

Op www.visumdienst.nl kun je opzoeken voor welke landen een visumplicht geldt. Deze site is ook handig o op te zoeken wat de voorwaarden zijn om een visum te krijgen. Zo moet je voor sommige landen een ticket het land uit hebben (bijvoorbeeld voor IndonesiŽ) en voor andere landen een uitnodigingsbrief (bijvoorbeeld voor Bangladesh en Rusland).

Steeds meer landen maken gebruik van online visa. E-visums.nl kan diverse visa voor je regelen, onder ander het e-visum voor Vietnam. De visumaanvraag is in de Nederlandse taal. Je kunt eenvoudig betalen met iDeal. En binnen een paar dagen heb je het visum in je mailbox. Super handig!

Geld

Ik ben niet rijk, ik heb gewoon moeten werken en sparen voor deze reis. Ik woon niet al te duur (voor Utrechtse begrippen althans), ik heb geen luxe auto voor mijn deur staan en roken doe ik ook al niet. Eigenlijk ben ik helemaal niet iemand die mijn financiŽn nauwkeurig bijhoud, maar nu zal ik wel moeten, ik heb immers een jaar lang geen inkomsten!!! Voor gemiddeld Ä 20,- per dag zou ik rond moeten kunnen komen wanneer ik een beetje low-budget reis. Natuurlijk, er moet en zal ruimte zijn voor een financiele Ďuitspattingí zo af en toe, ik wil geen dingen laten omdat ze zogenaamd te duur zouden zijn. (Bv. een ticket voor Angkor Wat in Cambodja of een ballonvaart over Bagan in Myanmar.)

Bankzaken doe ik al jaren bij de Postbank en zeker nu je betalingen online kan doen via mijnpostbank.nl, zal ik ook in AziŽ van hun diensten gebruik blijven maken. O ja, pinnen buiten Ä-landen is gratis bij de Postbank zodra je in het bezit bent van het Postbank Totaalpakket. Scheelt toch weer een paar euro per transactie. Op de mastercard-site en de visacard-site staat een overzicht van alle ATMs wereldwijd.

Helaas, (nog) niet overal komt geld uit de muur, dus zal ik ook een stapel contant geld mee moeten nemen (vooral ook kleine coupures!). En omdat ik geen zin heb om met honderden euries op zak te lopen, denk ik dat ik ook maar eens travelers cheques ga kopen. Die zijn tenminste verzekerd tegen verlies en diefstal. En alsof dat nog niet genoeg is, neem ik ook nog eens een creditcard mee (al is het gezien de relatief hoge transactiekosten niet handig om daar continu geld mee op te nemen).
Update november: ik American Express travelers cheques aangeschaft bij GWK.

Met bovengenoemde betaalmiddelen, verdeeld over verschillende tassen, zakken en plaatsen op mijn lichaam, zou ik toch een heel eind moeten komen. Minstens van AziŽ terug naar NL :-)

Gezondheid

Een aantal vaccinaties heb ik al gehad voor eerdere AziŽ-reizen, dat scheelt natuurlijk een hoop. Toch moet ik een nieuwe buiktyfus-prik hebben en ook malaria-prolaxie. Bij verschillende verzekeringen kun je (een deel) van de vaccinaties vergoed krijgen, helaas niet bij de mijne.

Op www.lcr.nl kun je globaal zien welke vaccinaties aangeraden worden voor welke landen, maar zeker voor lange reizen kun je beter een persoonlijk advies vragen.

Inetingen tegen Hepatitus A, B en DTP heb ik al van eerdere reizen. Blijft alleen buiktyfus (mijne is verlopen) nog over. Plus en berg malaria pillen en een cholera-vrij stempel (het vaccin werkt niet, maar is verplicht voor landen als Cambodja...) Niet vergeten op reis: het internationale gele boekje.

Lees hier over mijn bezoek aan de Travel Clinic.

Verzekering

Helaas, de Nederlandse overheid heeft weer eens wat nieuws bedacht: vanaf 1 januari 2006 komt er een nieuw verzekeringsstelsel. Iedereen die in NL in geschreven staat dient zich verplicht te verzekeren, wat zoín Ä 1300,- per jaar zal kosten. Argghhh! Ik zou me uit kunnen schrijven uit het bevolkingsregister, maar daar zitten allerlei haken en ogen aan (geen AOW-premie opbouw, inschrijving voor huurwoning kwijt e.d.) en dat is het me niet waard. Hopelijk krijg ik aardig wat terug van de belastingdienst aan het eind van 2006 (de zgn. zorgtoeslag), ik heb immers het grootste deel van het jaar geen werk en inkomen gehad. Meer info op de site van JOHO.

Natuurlijk moet je ook een goede reisverzekering hebben, maar om eerlijk te zijn moet ik nog uitzoeken welke dat zal worden.
14 november 2005: de keus is gevallen op de Special Isis. Niet de goedkoopste van het stel, maar wel de meest uitgebreide...

Werk

Mijn contract bij de UU stopt op 1 september 2005, op 23 november 2005 zal mijn promotie plaats vinden en vlak daarna zal ik vertrekken. Ik heb nooit met het dilemma gezeten of ik al of niet mijn baan op wil zeggen, door geldgebrek stopt mijn contract gewoon.

Hopelijk vind ik een leuk baantje voor de periode van september t/m november, het liefst in het onderwijs of in het onderzoek. Ook vanaf september 2006 (ofzo) wil ik in die richting werken, dus wanneer iemand interesse heeft in een bijna/net gepromoveerde celbiologe/biochemica, dan weet ik er nog wel eentje.

Contact onderweg

Deze site is voor mij natuurlijk ook een manier (samen met e-mail) om het thuisfront op de hoogte te brengen. Wanneer je mij wilt bereiken (zou ik errug leuk vinden!!!) kun je een berichtje plaatsen in mijn gastenboek of mailen naar info@ikreis.net (of mijn andere hotmail adres).

Dat andere reizigers mijn verhaaltjes lezen en foto's willen bekijken is leuk, maar niet het hoofddoel van deze website! Adviezen van anderen zijn uiteraard welkom en ook ik zal proberen anderen op weg te helpen door tips te geven, maar ja dat zijn en blijven natuurlijk persoonlijke ervaringen... Maar ieder leeft zijn eigen leven en reist zijn eigen reis en dat houdt het toch juist spannend?!?!?