www.outofasia.nl

Xi'an

11 juni 2006

Hoewel ik de ochtend van aankomst in Xi'an niet zo veel meer heb gedaan dan in het bedje van de trein een boekje te lezen, ben ik bij aankomst in Xi'an toch een beetje brakjes. Tot overmaat van ramp verstap ik me en heb ik een pijnlijke enkel (inmiddels weer over hoor!) en zijn alle sleepers voor de trein naar Beijing die we de volgende dag willen nemen uitverkocht. Toch maar een hardseat? Twaalf lange uren op een te krap houten bankje in de nachtrein? Er schijnen om 5 uur 's middags nieuwe tickets te zijn (?), dus besluiten we de gok te wagen en een paar uur later weer in de rij op het station te staan. Geen slechte keus, zo blijkt achteraf. Er zijn inderdaad nieuwe kaarten, we hebben bedjes, softsleepers wel te verstaan! De meest luxe klasse in China, je deelt de coupe slechts met zijn vieren in plaats van met zijn zessen en er zijn deurtjes om de coupes mee af te sluiten. Niet de meerprijs waard ten opzichte van een hardsleeper, maar wanneer deze niet te krijgen zijn, is het toch ineens niet zo'n slechte deal...

Tja, Xi'an is een andere Chinese miljoenenstad. Hoe verder je naar het noorden reist (tenminste, wanneer je mijn route aanhoudt), hoe meer moderne winkels er te vinden zijn en hoe 'hipper' de Chinezen erbij lopen. Punkie haar is het helemaal (liefst geblondeerd ofzo), net als kleren met gaten en met teksten. Je haar deels stijl en deel met krul schijnt ook hip te zijn. En zoete kleurtjes natuurlijk...

In het oude centrum van Xi'an, vlakbij de Bell Tower en de Drum Tower, is echter niks van dit alles te vinden. Daar zijn de winkels meer gespecialiseerd in thee, calligrafie, kettinkjes en T-shirtjes voor touristen. Na de oude centra van bijvoorbeeld Zhongdian en Dali valt dit een beetje tegen. Same same.

De Moslimwijk van Xi'an vind ik daarentegen wel leuk! Minder opgepoetst, kleine knusse restaurantjes met lekker eten (waarvan je niet weet en niet weten wilt wat het is) en vriendelijke mensen. Chinezen met hoofddoekjes en baardjes en fesjes. Een sfeervolle markt (met veel souveniers, dat kan ik niet ontkennen). En natuurlijk de Grande Mosque. Hoewel je als niet-moslim de gebedshal niet in mag, is een bezoek aan de moskee toch zeker de moeite. Er zijn verschillende prachtige stenen poorten, vele knusse paviljoens en prachtige schilderingen. De tuin ziet er ook uit om door een ringetje te halen. Bovendien staan in de vertrekken rondom deze tuin prachtig antiek 'tentoongesteld' (of zou het nog gebruikt worden?), van die donkere Chinese meubels met een hoop porcelein. Super!

Ik vind het sowieso fascinerend op hoeveel manieren religies tot uiting komen en geinterpreteerd worden in verschillende delen van de wereld. Religies strijken neer in een bepaald gebied en mengen daar met de lokale gebruiken, om vervolgens te versmelten tot een 'nieuw' iets. Een moskee hier heeft meer weg van een Buddhistische tempel dan van een moskee in bv Turkije of Jordanie of good-old Kanaleneiland (in Utrecht). Een nog beter voorbeeld is wellicht het Hinduisme op Bali, wat mijlenver af lijkt te liggen van het Hinduisme in India. Animistische (natuurgoden) worden niet uitgebannen, maar geassopteerd. Net als vele Pagean elementen in het Christendom. Dus wat is de waarheid en wat is het echte geloof??? If any???

Terracota Leger

Nog zoiets wat ik niet begrijp: wat bezielt iemand om in een grot een leger te bouwen van duizenden stenen 'soldaatjes', welke overigens zo groot zijn als echte mensen, om vervolgens die grot af te dichten?

De grotten zijn inmiddeld niet meer te zien, het leger echter wel. Veilig afgedekt tegen weer, licht en wind in een hal (lijkt nog het meest op een saaie fabriekshal). Alle soldaten hebben verschillende gezichten en verschillende gezichtsuitdrukkigen, wat een werk om zoiets te maken. Ze zijn inmiddels ontwapend en de meeste wapens zijn niet tentoongesteld, maar terracotta paarden (al waren de meeste soldaten niet meer dan voetvolk) zijn wel gewoon te zien.

Op het archelogische terein zijn verschillende hallen met opgravingen en informatie over de opgravingen te vinden. Per ongeluk (weer eens niet goed de info gelezen, wat niet zo verwonderlijk is aangezien de meeste info alleen in het Chinees te vinden is) hebben Diederik en ik de route van achter naar voor afgelegd. Een aanrader, omdat je zo het mooist tot het laatst bewaard. In het museum vind je info over de opgravingen, wat driekleurig porcelein en een paar van de soldaten. In paviljoen 3 zie je een site waar nog aan gewerk op (is eigenlijk overal nog wel het geval), er staan wat muren, er liggen wat soldaten maar die liggen er met name in stukken. In paviljoen 2 is al meer indrukwekkends te zien: de site is niet zo heel groot, maar in een gat in de vorm van een kruis staan verschillende soldaten en paarden. Site 1 is echt het neusje van de zalm, dit is het leger wat op alle plaatjse staat (inclusief de voorkant van de 2005 LP): honderden soldaten, netjes opgesteld in rijen. Tientallen paarden. Een droom van ieder kind? Maar dan uitgebreider en kollosaler dan de groene soldaatjes van plastic die mijn broertje vroeger had... Nee, deze site moet je gewoon bezoeken, ook als pacifist.